YAZILIM STRATEJİK SEKTÖR OLMALI
TÜRKİYE 7 Haziran’da genel seçimlere giderken yazılım uzmanı milletvekili adayı Bilgisayar Yüksek Mühendisi emekli Deniz Yüzbaşı Hasan Ataman Yıldırım ile sektörü değerlendirdik. Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği (BİYESAM) www.biyesam.org.tr Yönetim Kurulu Başkanı olan Yıldırım,Vatan Partisi’nin İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı olarak seçimlere girecek.
Vatan Partisi’nin açıkladığı seçim bildirgesinde yer alan bilişimle ilgili bölüme değinen Yıldırım, katma değeri en yüksek milli beyin gücüne dayalı yazılım alanını “stratejik sektör” ilan edeceklerini söyledi. Yazılım faaliyetinin tamamını AR-GE kabul ettiklerini belirten Yıldırım, “Yazılım sektörüne her türlü devlet desteğini vereceğiz, teknoparklara sağlanan vergi avantajını bütün yazılımcılara vereceğiz’’ dedi.
BEYİN GÖÇÜ TERSİNE DÖNER
Bilişim çağı içerisinde olan dünyada Türkiye’nin treni kaçırmak üzere olduğuna dikkat çeken Yıldırım, bu treni kaçırmamak için yapılması gerekenleri de anlattı. Yıldırım, bilişim sektörüne verilecek destek sayesinde yaratılacak geniş iş imkanlarıyla, yaşanan beyin göçünün tersine çevrileceğini savundu. Son zamanlarda birçok sektörde olduğu gibi, yabancı şirketlerin Türkiye’de birçok önemli şirketi hatta sektörün en büyük yazılım firmalarından birini satın aldığını kaydeden Yıldırım, diğer şirketlerin bir kısmının ise birleşerek ayakta kalmaya ve rekabet etmeye çalıştığını belirtti. AR-GE’nin bilişim sektörünün vazgeçilmez unsuru olduğunun altını çizen Yıldırım, “Bilişim sektörü bir insanın sinir sistemi gibi, o ülkenin sinir sistemidir. Onu ele geçirirseniz ülkeyi ele geçirirsiniz’’ uyarısında bulundu. Devletin bilişim sektörüne verdiği desteğin yetersiz olduğunu ifade eden Yıldırım, teknoparkların yeterli olmadığını, üniversiteler buraları gelir kapısı olarak kullandığı için yüksek kiralar yüzünden birçok küçük firmanın bu olanaktan mahrum kaldığını söyledi.
BAKANLIK KURULMALI
“Tüm kamu ve özel sektörün her alanda kullandığı, bilişim yazılım ve donanım stratejilerinin farklı bakanlıklar tarafından yürütülmesi çeşitli sorunlar oluşturmakta ve çok çabuk demode olan yatırımlar yapılmaktadır’’ görüşünü dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti: “Bu amaçla sektör STK’larının, üniversitelerin, uzmanların katılacağı Bilişim Şurası uygulaması yeniden yapılmalıdır. Türkiye’nin yabancı firmalara bağımlı kalmadan, açık sistem yazılım yapması gerekir. Meslek birlikleri ve STK’ların teknopark kurmalarına kanun değişikliği yapılarak, olanak sağlanmalıdır. Bir kısmını burada belirttiğim amaçları hayata geçirmek için, seçimlerden sonra kurulacak hükümette mutlaka yeni Bilişim Bakanlığı olmalıdır.’’