Korsanla Mücadeleye Yasa Yetmez
Kültür Bakanlığı, Adalet ve İçişleri Bakanlığı ile Ortaklaşa Korsanla Mücadele Eylem Planı İçin Harekete Geçti ve Arama Konferansı düzenledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü tarafından 12 Ocak 2008 tarihinde düzenlenen “2008-2010 Orta Vadede Korsanlıkla Mücadele Eylem Planı Hazırlıkları” konulu arama konferansına, Biyesam adına Dr. D. Zafer İnkaya katılmıştır.
Kültür Bakanlığı, Adalet ve İçişleri Bakanlığı ile ortaklaşa korsanla mücadele eylem planı için harekete geçti ve arama konferansı düzenledi. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, “İnternet abone sayısı 2007’de 4 milyon 300 bine çıkarken, müzik eserleri bakımından 2004’te 44 milyon olan bandrol satışı 2007’de 15 milyona düşmüştür. İnternet fikri haklar alanında öngörülmeyen ihlallere platform oluşturmaktadır” diye konuştu.
BİLİNÇLENDİRME ŞART: “2008-2010 Orta Vadede Korsanlıkla Mücadele Eylem Planı Hazırlıkları” konulu Fikri Haklar Koordinasyon Komitesi Toplantısı’ndan önce düzenlenen basın toplantısında Günay, “Korsanla mücadelede yasal düzenlemeler belirli bir düzey kadar etkili olmaktadır” dedi. Bakanlık olarak 2004 yılında gerçekleştirdikleri yasal düzenlemeler ve idari tedbirlerle korsanı sonlandırmaya yönelik önemli adımlar atıldığını belirten Günay, önlemler sayesinde sokakta korsan eser satışının azaldığını söyledi. Yasal düzenlemelerin yanısıra korsanlıkla mücadelede önleyici rol oynaması ve kolluk kuvvetlerine, mahkemelere yarar sağlaması amacıyla 3 sistem uyguladıklarını ifade eden Günay, bunların kayıt tescil, bandrol ve sertifika sistemleri olduğunu da anlattı.
170 MİLYON MATERYAL ELE GEÇİRİLDİ: Günay, 2004-2007 yıllarında yapılan 15 bin 869 denetimde 16 bin 801 kişinin yakalandığını, son 4 yılda bandrollü ve bandrolsüz 170 milyon 801 bin materyalin ele geçirildiğini söyledi. Günay, toplantıda ortaya konulacak tespit ve öneriler ışığında fikri haklar alanında bir eylem planı hazırlanacağını bildirdi.
DEVLETİ DE ZARARA UĞRATIYOR: Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin de, korsanla mücadelenin sadece sanatçıların değil devletin ve toplumun da sorunu olduğunu söyledi. Türkiye’de sanat ve kültürün geliştirilmesi için korsanla mücadelede mutlaka başarılı olunması gerektiğini vurgulayan Şahin, korsan faaliyetlerin sadece hak sahiplerini değil, kayıtdışılık nedeniyle devleti de zarara uğrattığını söyledi. Şahin, “Konuyla ilgili 21 mahkeme var, gerekirse sayısını artırabiliriz. Bu alanla ilgili ne eksiklik varsa gidermek bizim görevimizdir” dedi.
Kaynak: Arena Gazetesi
Arama Konferansı Eylem Planı
Diğer Yazılar
Telekomünikasyon Bilgi Toplumunun Kaldıracı
Konferans Raporu İstanbul, 17 Haziran 2008 17 Haziran 2008 tarihinde Ceylan Intercontinental Otel, İstanbulda Avrupanın önde gelen düşünce kuruluşlarından biri olan Avrupa Politika Araştırmaları Merkezi CEPS- ile, Turkcell İletişim Hizmetleri
Yönetim Kurulu Başkanı H. Ataman Yıldırım mesajı
Daha önce genelde ŞİRKETLER üye olurken, yazılım yapan BİREYLER de BİYESAM Meslek Birliğine üye olabileceklerini burada anımsatarak kendilerini BİYESAM’a davet ediyoruz. Sevgili Bilişimciler Sektörümüzün biricik Meslek Birliği olan BİYESAM “BİLİŞİM,
Yazılım Hareketi Başladı
Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik ile BİYESAM Başkanı Namık Kural’ın katılımıyla 3 Haziran 2010, Perşembe günü Ortaköy Radisson SAS Otel’de düzenlenen tanıtım toplantısında “YAZILIM HAREKETİ”, kamuoyuyla buluştu.