Fikir ve Sanat Eserleri ile İlgili Yeni Cezalar

Fikir ve Sanat Eserleri ile İlgili Yeni Cezalar

Fikir ve Sanat Eserleri ile İlgili Yeni Cezalar Geliyor

Temel Ceza Kanunları’na uyum amacıyla hazırlanan ve 170 kanunda değişiklik öngören 651 maddelik tasarı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. 651 maddelik kanunla getirilen yeni cezaların içinde fikir ve sanat eserleri ile ilgili yaptırımlar da bulunuyor.

Yasaya göre, bir sanat eserini, icrayı, fonogramı veya yapımları hak sahiplerinden izin almadan işleyen, çoğaltan, çoğaltılmış nüshalarını yayan, temsil eden veya her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla halka iletenlerden, izni alınmamış hak sahipleri, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya tespit edilecek rayiç bedelin en çok 3 kat fazlasını isteyebilecek. İzinsiz çoğaltılan kopyalar satışa çıkarılmamışsa, hak sahibi, çoğaltılmış kopyaların, çoğaltmaya yarayan film, kalıp ve benzeri araçların imhasını veya üretim maliyet fiyatını geçmeyecek uygun bir bedel karşılığında kendisine verilmesini ya da sözleşme yapılması halinde isteyebileceği miktarın 3 katı fazlasını talep edebilecek.

Bir eseri icrayı, fonogramı veya yapımı, hak sahiplerinin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa sunan, satan, kiralayan, ödünç veren veya başka şekilde yayan, ticari amaçla satın alan, ithal ve ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunacak.Başkasına ait esere kendi eseri olarak ad koyan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına mahkum edilecek. Bu suçu, dağıtarak veya yayımlayarak işleyenlere de verilecek hapis cezasının üst sınırı 5 yıl olacak. Bir eserden kaynak göstermeksizin alıntı yapanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kaynak: http://haber.mynet.com/detay/politika/Iste-yeni-ezalar/23Ocak2008/N125181

Diğer Yazılar

Ankara’dan Haberler

Namık Kural, Deniz Kaplan ve Doğan Ufuk Güneş´in, Telif Hakları Genel Müdürlüğüne ziyaretleri yeni projeleri ve telif haklarının korunması kapsamını içeriyor. Abdurrahman Çelik ve Ertuğrul Günay ile olan görüşmelerde, yeni projelere destek

YAZILIM SEKTÖRÜNDE TELİF HAKLARININ KORUNMASI

YAZILIM SEKTÖRÜNDE TELİF HAKLARININ KORUNMASI ve GELİŞTİRİLMESİ SEMİNERİ DETAYLI RAPOR 15-16 ARALIK 2016 NİPPON HOTEL Taksim İSTANBUL

YAZILIM HAREKETİ 2. KAMPANYASI İZMİR’de yapıldı.

Yazılım Hareketi Anadolu Kampanyası’nın ikincisi 7.Aralık.2010 Salı günü İzmir’de gerçekleşti. İzmir Ticaret Odası Meclis Salonunda gerçekleşen”Güvenli Lisanslama” konulu toplantıya büyük katılım sağlandı.