Fikir ve Sanat Eserleri ile İlgili Yeni Cezalar

Fikir ve Sanat Eserleri ile İlgili Yeni Cezalar

Fikir ve Sanat Eserleri ile İlgili Yeni Cezalar Geliyor

Temel Ceza Kanunları’na uyum amacıyla hazırlanan ve 170 kanunda değişiklik öngören 651 maddelik tasarı TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edildi. 651 maddelik kanunla getirilen yeni cezaların içinde fikir ve sanat eserleri ile ilgili yaptırımlar da bulunuyor.

Yasaya göre, bir sanat eserini, icrayı, fonogramı veya yapımları hak sahiplerinden izin almadan işleyen, çoğaltan, çoğaltılmış nüshalarını yayan, temsil eden veya her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla halka iletenlerden, izni alınmamış hak sahipleri, sözleşme yapılmış olması halinde isteyebileceği bedelin veya tespit edilecek rayiç bedelin en çok 3 kat fazlasını isteyebilecek. İzinsiz çoğaltılan kopyalar satışa çıkarılmamışsa, hak sahibi, çoğaltılmış kopyaların, çoğaltmaya yarayan film, kalıp ve benzeri araçların imhasını veya üretim maliyet fiyatını geçmeyecek uygun bir bedel karşılığında kendisine verilmesini ya da sözleşme yapılması halinde isteyebileceği miktarın 3 katı fazlasını talep edebilecek.

Bir eseri icrayı, fonogramı veya yapımı, hak sahiplerinin yazılı izni olmaksızın işleyen, temsil eden, çoğaltan, dağıtan, her türlü işaret, ses veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma ileten, yayımlayan ya da hukuka aykırı olarak işlenen veya çoğaltılan eserleri satışa sunan, satan, kiralayan, ödünç veren veya başka şekilde yayan, ticari amaçla satın alan, ithal ve ihraç eden, kişisel kullanım amacı dışında elinde bulunduran ya da depolayan kişi hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmolunacak.Başkasına ait esere kendi eseri olarak ad koyan kişi, 6 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasına mahkum edilecek. Bu suçu, dağıtarak veya yayımlayarak işleyenlere de verilecek hapis cezasının üst sınırı 5 yıl olacak. Bir eserden kaynak göstermeksizin alıntı yapanlara, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kaynak: http://haber.mynet.com/detay/politika/Iste-yeni-ezalar/23Ocak2008/N125181

Diğer Yazılar

Türkiye Bilişim Vakfı ve STK’lar

Yazar Elif Gökçe Vahapoğlu Perşembe, 12 Haziran 2008

BİYESAM BAŞKANI NAMIK KURAL BİSİAD TOPLANTISINDA

Bilişim sektörü iş adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın tarafından Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Namık Kural’a, BİSİAD Yönetimi tarafından teşekkür belgesi

Hukuki Boyutuyla Bilgisayar Programları

Konferans HUKUKİ BOYUTUYLA BİLGİSAYAR PROGRAMLARI İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dolapdere Kampüsü 02 Mayıs 2009, Cumartesi Düzenleyenler:  BİYESAM Bilişim ve Yazılım Eser Sahipleri Meslek Birliği İstanbul Bilgi Üniversitesi Fikri Mülkiyet Hukuku Uygulama